Selvom en varmluftballon i princippet er en meget simpel konstruktion, kan det i praksis være udfordrende at lave en der kan flyve. Den ballon jeg beskriver her er simpel at bygge, og har opdrift nok til at tage brændstof med op.
Ide
For at få en varmluftballon til at virke bliver man nødt til at lave den stor 1, og vores ballonplaner startede faktisk med at vi kom til at tænke på at de guldskinnende “nødtæpper” er meget lette i forhold til deres styrke og størrelse.
I første forsøg prøvede vi at bygge en ballon i rigtig “ballonform” 2, men det var alt for besværligt og langsomt at arbejde med de krumme limninger. Den version jeg beskriver er derfor lavet udelukkende med lige limninger – og så få af dem som muligt.
Udskæring
Ballonen er lavet af to tæpper på 140x210 cm. Hvert tæppe foldes på midten på den lange led så man har et tæppe på 70x210 cm. Tæpperne skæres derefter efter denne skabelon (kun stregerne mærket 1,2, og 3 skal skæres):
Mærk linjerne op med en tusch, og klip ca. 2 cm uden for stregen så der er plads til at lime. Det nemmeste er at lægge tæpperne på et bord og skære langs et bræt med en hobbykniv.
Hvis man har tæpper i en anden størrelse er her en geogebra skabelon til at finde skæremål: geogebra.
Limning
Limningerne er markeret med 1,2 og 3 på tegningen, og er nok den største del af arbejdet med ballonen. Limningerne 1 og 2 kan laves mens dugen ligger fladt, og til sidst laves limning 3 på et bræt sat op som strygebræt.
Før du går i gang er det en god ide at teste limen på et stykke af dit tæppe. Vi brugte en plastlim fra Harald Nyborg, og hvis vi limede metalside mod metalside gav dette en limning der var lige så stærk som tæppet selv.
Alle limningerne i ballonen laves så trækket i stoffet er langs limningen som vist på denne tegning:
Limning 1 (markeret med 1 på tegningen)
Denne limning fortsætter folden i hvert stykke dug, og her bliver man nødt til at lime sølvside mod guldside for at få trækket på langs af limningen.
Mens man limer kan man lægge et bræt oven på dugen for at holde den på plads.
Limning 2
Limningerne mærket “2” samler toppen af de to halvdele. For at kunne komme til at lime sølv mod guld skal man vende den ene halvdel med sølvsiden udad og den anden med guldsiden udad.
Mens man limer kan man lægge et bræt ind mellem de to lag, og så bruge to lister til at holde de kanter der skal limes sammen.
Limning 3
Limningerne mærket 3 er de eneste der ikke kan limes mens dugen ligger på bordet. I stedet kan man sætte et langt bræt fast så man kan bruge det som “strygebræt” mens det stikker ud gennem det der bliver åbningen i ballonens bund. Igen kan man bruge to lister til at holde kanterne der skal limes på plads.
Ud at flyve
Indtil videre har vi kun fået testet uden brænder. Vi brugte en gasfyret trangia og en jetboil, og det var nok til at varme ballonen op på et par minutter. For at gøre det hele nemmere at styre tapede vi en ring af blomstertråd i bunden af ballonen – og satte en dragesnor fast her.
Næste fase bliver at hænge en brænder under ballonen…
-
Hvis man fordobler alle målene på en ballon bliver arealet (og dermed vægten af dugen) firedoblet, men volumen (og dermed opdriften) ottedoblet. Det betyder dobbelt så meget opdrift til en given mængde dug, og hvis man bare fordobler nok gange kan man få hvad som helst til at flyve. Mindst lige så vigtigt bliver afkølingen per volumenenhed også halveret, så flyvetiden uden opvarming fordobles. ↩︎
-
Den “optimale” ballonform er en spændende historie i sig selv, så den kommer der nok et opslag om… ↩︎